Zimą pogoda nie zachęca mnie do jakichkolwiek wyjść, z reguły wychodzę tylko tam, gdzie muszę, dlatego dla urozmaicenia sobie czasu wolnego wyszłam z inicjatywą zrobienia domowego sushi.
Sushi jest to japońska potrawa złożona z ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków m.in. ryba, owoce morza, ogórki, avocado itd. Zrobienie sushi w domu, może wydawać się czymś skomplikowanym, jednak nic bardziej mylnego. Tym, którzy zaczynają dopiero swoją przygodę z sushi polecam zestaw startowy marki House of Asia. Znajdują się tam wszystkie podstawowe produkty i akcesoria, potrzebne do wykonania sushi, wraz z przepisami. Wystarczy dokupić ulubione świeże produkty i możemy zacząć swoją produkcję sushi. Ja zazwyczaj do swojego sushi dobieram składniki takie jak: wędzony łosoś ( nie lubię surowych ryb), avocado, ogórek, por, zielona, strzępiasta sałata.
Składniki
- ryż do sushi
(100 g na osobę)
(100 g na osobę)
- opakowanie nori
(prasowane algi, 2-3 arkusze na osobę)
(prasowane algi, 2-3 arkusze na osobę)
zaprawa do ryżu
na 250-300 g ryżu
na 250-300 g ryżu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
do podania
- sos sojowy
- imbir marynowany
- wasabi
- wasabi
niezbędne akcesoria
- mata bambusowa do rolowania
- pałeczki
- osty nóż
- osty nóż
Przygotowanie
Podstawą udanego sushi jest dobrze ugotowany ryż. Używamy specjalnego ryżu do sushi – zwykły ryż nie nadaje się do tego, ponieważ po ugotowaniu nie jest wystarczająco kleisty.
Odmierzoną ilość ryżu (około 100 gram/osobę) płuczemy zimną wodą na sitku. Następnie przesypujemy ryż do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i przeczesujemy palcami. Wylewamy wodę i wlewamy nową. Czynność potarzamy 4-5 razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie zalewamy wodą w takiej ilości jakiej był ryż. Stawiamy na kuchence i zagotowujemy wodę. Gdy woda się zagotuje przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy 15 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i nie odkrywamy przez kolejne 15 minut. Ryż wchłonie wodę i będzie idealnie ugotowany.
W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu. Składniki mieszamy w małym rondelku, na bardzo małej mocy, aż się rozpuszczą (nie gotujemy!). Zaprawę dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciepły ryż spowoduje, że glony staną się gumowate.
Przygotowujemy nasze ulubione składniki. Ogórka, avocado i pora myjemy i kroimy w cieniutkie paski. Sałatę myjemy . Łososia porcjujemy na mniejsze płaty.
Rolowanie
Matę zawijamy do środka, rolując w górę. Rolka powinna być ciasno zwinięta. Ostrym nożem kroimy rolkę na kawałki (na jeden kęs).
I GOTOWE !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz